Hosgeldiniz

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Hosgeldiniz

asikarfm

En son konular

» Erkek Adam Pc yi Nasıl Kullanır.haha içeri gir oku süper:D
Cumhuriyet Tarihi EmptyC.tesi Ocak 02, 2010 2:19 pm tarafından Cambaz

» seni ne çok sevdim ...
Cumhuriyet Tarihi EmptyPaz Eyl. 20, 2009 4:09 pm tarafından ugur

» FoRum KuraLLaRı
Cumhuriyet Tarihi EmptyPaz Eyl. 20, 2009 12:57 pm tarafından Cambaz

» SEVGİLİSİNİN DUYGUSUZ OLDUĞUNU DÜŞÜNENLERE ...
Cumhuriyet Tarihi EmptyC.tesi Nis. 04, 2009 3:21 pm tarafından Cambaz

» AşİkaR 89/1
Cumhuriyet Tarihi EmptyC.tesi Nis. 04, 2009 10:37 am tarafından Cambaz

» SiNcAnLıM
Cumhuriyet Tarihi EmptyC.tesi Nis. 04, 2009 10:30 am tarafından Cambaz

» SeN YoKsuN YaNıMdA
Cumhuriyet Tarihi EmptyC.tesi Nis. 04, 2009 10:26 am tarafından Cambaz

» ßen mi?ßennn eee $hey ...
Cumhuriyet Tarihi EmptySalı Ocak 20, 2009 4:22 pm tarafından Misafir

» Aşikar-fm kurallar
Cumhuriyet Tarihi EmptyPerş. Ocak 15, 2009 8:59 pm tarafından Cambaz

» Site hakkındaki yorumlar&tartışmalar
Cumhuriyet Tarihi EmptyPerş. Ocak 15, 2009 8:46 pm tarafından Cambaz

En iyi yollayıcılar


    Cumhuriyet Tarihi

    avatar
    Cambaz


    Erkek Mesaj Sayısı : 177
    Yaş : 35
    Nerden : konya
    Lakap : kalpsizzz
    Müzik Türün? : Cumhuriyet Tarihi Popgw0
    Ruh Halin? : Cumhuriyet Tarihi Doferi10
    Tuttuğunuz Takım? : Cumhuriyet Tarihi Fenerbahce
    Kullanıcının Hediyeleri : Cumhuriyet Tarihi Chocolatebox48x48dp2
    Kayıt tarihi : 08/11/08

    ghfg Cumhuriyet Tarihi

    Mesaj tarafından Cambaz Salı Ara. 09, 2008 9:27 pm

    CUMHURİYET
    Batı dillerinde cumhuriyetin karşılığı, ulusun kendisini yönetmesi anlamına gelir. Cumhuriyet rejiminde iki unsur çok önemlidir:
    a- İdare edilenler
    Cumhuriyet Tarihi Torende_01
    b- İdare edenler

    Bu iki unsurun sahip olası gereken özelliklerin başında dürüstlük gelir. Cumhuriyet rejiminde her iki tarafında dürüst ve namuslu olması gerekir. Rejimin demokrasi paltformuna oturtulması şarttır.
    Cumhuriyet, ulusun vatan ve hukuka sevgisi ve içten bağlılığı ile yaşatılmalıdır. Bu nedenle cumhuriyete hayat veren damarların başında demokrasi gelir. Gerçek cumhuriyet rejimlerinde sistemin demokrasi ile olan ilişkisi çok önemlidir. Çünkü iç ve dış tehlikelere karşı cumhuriyet kendisini sert ve katı bir şekilde ama demokrasinin gerekleri içinde koruyacaktır. Bunların dışına çıkılmaması gereklidir, aksi taktirde demokrasi ile cumhuriyet arasında kopukluk başlar. Bundan da en büyük zararı cumhuriyet rejimi görür. Onun için cumhuriyet yöneticileri daima uyanık ve gözleyici durumda olacaklardır.

    Demokrasiyi benimsemiş siyasi rejimlerdeki cumhuriyetlerde özgürlüklerin kullanılma alanları, demokrasinin kuralları ile sınırlandırılmıştır.
    Cumhuriyet Tarihi Onuncu_01
    Demokratik sistem ile idare edilen cumhuriyetlerde hiç kimsenin sınırsız hak ve hukuku yoktur. Sınırsız hak ve hukukun olduğu rejimlere de demokrasi veya cumhuriyet denemez. Çünkü demokrasilerde ve demokratik cumhuriyetlerde kişilerin ve dolayısıyla toplumların özgürlükleri hukuk yolu ile güvence altına alındığı gibi, buların sınırları da adaletin kalemi ile çizilmiştir. Bu kısa açıklamadan sonra ******'ün cumhuriyet ve devlet anlayışına değinelim.
    ******, kurmuş olduğu genç Türk Devletinin yapısını 29 Ekim 1923 tarihinde cumhuriyetin temelleri üzerine oturturken, en kısa zaman da bunun gereği olan demokrasiye geçileceğini öngörüyordu. O da siyasi alanda demokrasinin çok partili sistemle gerçekleşeceğinin bilincindeydi.

    ******'ün zamanımızdan yaklaşık üç çeyrek asır evvel cumhuriyet için söyledikleri, bugün hala bazı batı ülkelerin elde etmeye çalıştıkları düşüncelerdir. O söylediklerimi bilimsel bir temel üzerine oturtmamış olsaydı, bu kadar zaman sonra düşünceleri hala güncelliğini koruyabilir miydi? ****** sadece bilgili bir asker, uzak görüşlü bir devlet adamı değil aynı zamanda gerçek bir düşünürdü. Ayrıca sadece düşünce üretmekle kalmamış, bu düşünceleri gerçekleştirerek, üçüncü dünya ülkelerine bağımsızlığın ve kurtuluşun yolunu da göstermiştir. Bugün bağımsızlık savaşı veren pek çok ülkede ****** adı hala bir bayrak gibi dalgalanıyorsa nedenini burada aramak doğru olur.
    29 Ekim 1923 günü ilan edilen cumhuriyetin alt yapısını ****** aşama aşama nasıl hazırlamıştı ?

    Cumhuriyet laik bir sistem üzerine kurulacaktı. Yani cumhuriyet idaresinde ne halifeye ne de onun kalıntılarına yer vardı.
    Cumhuriyet Tarihi Onuncu_02
    Cumhuriyeti adaletli bir adalet sistemi koruyacaktı. Cumhuriyetin genç kuşakları çağ dışı kara kafalılar tarafından değil, aydın bağımsızlık ve hürriyetin değerini bilen aydın kafalı öğretmenler tarafından yetiştirilecektir. İmparatorluktan kalan mantık dışı ne varsa hepsi kaldırılacak, cumhuriyetin temelini müspet ilim oluşturacaktır. Cumhuriyetin yalnızca kanunlar ile, devlet zoru ile ve yasaklarla korunamayacağının bilincinde olan ******, onun gerçek değerini anlayabileceğini söyleyebilmiştir. Geçen zaman içerisindeki olaylar bu ileri görüşlü devlet adamının ve düşünürünün ne denli haklı olduğunu göstermiştir.
    Bilgisiz ve bilinçsiz bir halk topluluğunun ulus olma hakkına sahip olamayacağını vurgulayan ******, ulusun bilinçlendiği oranda hak ve hukukuna sahip çıkacağını biliyordu. Bu nedenle eğitim ve kültüre çok önem vermiştir. Onun, bir bakıma kültürü, cumhuriyetin temellerinden biri olarak görmesindeki neden budur.
    ******'e göre sadece cumhuriyete sahip olmak yeterli değildir.
    Ona layık olmak da gereklidir. Bunun içinde gereken yol gene eğitimden geçiyordu.

    Hürriyet ve bağımsızlığın kıymetini, erdemli ve özverili, çağdaş eğitim almış olan gençler, savaş alanlarında bu uğurda şehit düşen askerlerden çok daha iyi bilebilirlerdi Bağımsızlık; hürriyet, cumhuriyet bundan böyle savaşarak değil, bunları değeri bilinerek korunacaktı. Onun için kılıçla elde edilen zaferler, siyasi, ekonomik, kültürel zaferlerle taçlandırılmalıydı.


    CUMHURİYET'İN İLANI
    Lozan'n kabulü ve barışın sağlanması ile geride Türk Devleti'nin siyasal yapısını belirleyecek devlet şeklinin ve adının ne olacağı sorunu kaldı. T.B.M.M.'nin varlığı ile egemenliğin kayıtsız - şartsız ulusa ait olan, insan haklarına dayanan bir devlet sistemi kurulmuştu. Fakat gerek halkın, gerekse Meclis içinde bulunanların büyük kısmı Padişah'a dinsel ve geleneksel bağlarla bağlıydılar. Padişah'ın işgal ettiği Saltanat - Hilafet makamı yüzyıllardır kökleşmiş bir teokratik sistemdi. 1300 yılından beri de Osmanoğullarından başka hiçbir aile iktidar olmamıştı. Egemenlik biri dinden, diğeri gelenekten gelen iki kaynaktan çıkıyor ve Padişah'ta toplanıyordu. Gerçi İttihat Terakki bu gücü kırmıştı, fakat sistemin özünü, yani egemenliğin kaynağını ve kullanılış biçimini değiştirememişti. Egemenliğin, tanrı hakları sisteminden, insan hakları sistemine geçişin bir sonucu olarak Padişah'tan ulusa geçişi, bir ilke ve ülkü olarak Amasya Genelgesi'nde ortaya konmuş ve 23 Nisan 1920'de B.M.M.'nde somutlaşmıştı. Teşkilat-ı Esasiye Kanunu da bu temel üzerine oturmuştu.

    Kurtuluş Savaşı ulusal bağımsızlık yanında ulus egemenliğini de açık bir biçimde ortaya koyduğu için Padişah daha başından beri milliyetçilerin amansız düşmanı kesilmişti. M. Kemal Paşa Padişah'ın ihanetini bildiği halde, henüz zamanı olmadığı için Padişah'ı hedef almadı. Genç subaylık yıllarından beri inandığı ve Erzurum'da Mazhar Müfit'e not ettirdiği "Cumhuriyet" inancını "Ulusal bir sır" olarak sakladı. Kurtuluş Savaşı içinde "Cumhuriyetçi" bir düşünceyi ortaya atmak, iç parçalanmaya yol açacağı için bu yola gitmedi. Hatta Sivas Kongresi sırasında "Cumhuriyet" ilan edelim önerilerini red etmişti. Fakat Kurtuluş Savaşı'nın Başkomutanı, Türk Ulusu'nun kurtarıcısı M. Kemal, Türkiye'nin siyasal yapısını değiştirmenin ilk adımını Saltanat'ın kaldırılmasını sağlamakla attı. Saltanat'ın kaldırılışına en yakın arkadaşları bile karşı çıkmışlardı. Meclis'te tutucu kanat direndiyse de, M. Kemal Paşa'nın kararlı ve sert tutumu sonucu Saltanat'ın kaldırılışı sağlandı. Fakat onun bu sert tutumu endişe doğurdu. Bunun bir başlangıç olduğunu görenler çeşitli yöntemlerle M. Kemal Paşa'yı engellemeye çalıştılar.


    Cumhuriyet Tarihi Torende_03

      Forum Saati Paz Mayıs 19, 2024 7:39 pm